http://bjuv.lokaltidningen.se/varfor-ska-man-vanta-med-allting-/20140507/artikler/705079903/1046

KÅSHÄSSLE. I förra Lokaltidningen kunde ni läsa om Jenny Delén som skickade tråden till Olof Eriksson med frågan: ”Vad fick er att flytta till och vilja satsa i Perstorps kommun?”
– Det är bara att vända sig om och se sig omkring. För två år sedan när vi var på semester i Frankrike tyckte vi att det var dags att göra något annat. Jag har alltid haft en dröm om att ha får och har tänkt att den dagen jag blir pensionär ska jag skaffa några, men varför ska man vänta med allting? Vi började leta efter en liten gård efter tre kriterier; gården skulle ligga på hyfsat pendlingsavstånd till Kävlinge där vi bodde i villa, den skulle vara charmig och gå att lösa rent ekonomiskt. Vi har varit i typ hela Skåne och tittat på gårdar och fastnade för Kåshässle. Den naturen vi sitter i nu hittar man inte på Lundaslätten.

Jag viker av väg 108 och kör den slingriga grusvägen som leder hem till familjen Eriksson. Den lilla gården ligger vackert, med naturen som närmsta granne. De små Åsbohönsen går fritt och barnen Fanny och Truls jagar kaninen Hoppsan som fått smak på att rymma. Olof Eriksson lutar sig nöjt tillbaka och njuter av den lantliga idyllen.
– Det är ett år sedan vi köpte gården och vi har precis flyttat hit. Det har varit ett stort beslut med tanke på att barnen får byta skola.

Flytten planerades in vid påsklovet för att barnen skulle få möta sin nya skola och kamrater några veckor innan sommarlovet. Flytten har i och med skolbytet varit lite tuffare för barnen, men Olof ser nöjt på deras nyfunna intresse för djuren:
– Det är härligt när de klappar hästen, tar hand om kaninerna och sköter hönsgården. Truls kom nyss in med två nyvärpta ägg och dessa ska läggas i äggkläckningsmaskinen. Vi har aldrig gjort det förut, men nu vill vi testa.

Olof Eriksson är företagsutvecklaren som valt att gå ner till halvtid för att förverkliga sin dröm om att vara fårbonde, med inriktning på kött och skinn.
– Nu är det upp till bevis som gäller. Jag jobbar ju med att hjälpa andra att starta och utveckla sina företag. Att det är just får jag vill ha är en fix idé och lammkött är jättegott. Vi har läst på och gått flera kurser så det teoretiska kan vi. Vi vill driva Lammgården småskaligt och vår utgångspunkt är att djuren ska vara så nära gamla lantraser som möjligt, må bra och leva naturligt.

Fyra gotlandstackor och fyra lamm har köpts in – ett lagom antal att starta med för att i lugn och ro testa teorin i praktiken.
– Händer det något så här i början är det lättare att hantera om man inte har så många djur – fyra får kan man ju springa ifatt.
 

Publicerad: 07. maj 2014 12:00

Läs mer:http://bjuv.lokaltidningen.se/#148;varför-ska-man-vänta-med-allting#148;-/20140507/artikler/705079903/#ixzz31G1z2L4k

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s