Lammkött

lammstyck_kollage_sep11

Översta raden från vänster: lägg, urbenad bog, hals/entrecote och kotlett.

Mittenraden från vänster: skivad sadel, revben, slag och bringa.

Understa raden från vänster: stek med ben, urbenad stek, stekskivor och skivad stek.

Vi säljer lammkött september-oktober då våra gotlandsfår får leva så naturligt som möjligt och föds därför i april månad.

Varför säljs köttet vacuumpackat?

Vakuumförpackningen har många fördelar, såsom att förpackningen är mycket liten i förhållande till mängden kött, hållbarheten blir lång, samt att mörningsprocessen fortsätter i förpackningen.

Hur lång hållbarhet är det på köttet?

Här får man skilja på färs och detaljer. Färsen har inte längre hållbarhet än 6 dagar. Detaljer däremot har en hållbarhet på minst 3 veckor och blir bara bättre och bättre i kylen under denna tid. Allra bäst är detaljerna samma dag som bäst före-datumet. Kött bör förvaras i +4 grader om det inte är nedfryst. Har man alltså inte högst +4 grader i kylskåpet skall det vacuumpackade köttet frysas.

Finns det nackdelar med vacuumpackat kött?

Ja, vacuumpackningen ger köttet en unken doft som försvinner efter några minuters luftning. Torka av det vacuumpackade köttet och låt det lufta en stund.

Tillagningstips: Om du försöker tillaga kallt rött kött så ”chockas” det av värmen och drar ihop sig. Det blir kompakt och förlorar mycket vätska. För att minimera den här effekten, låt köttet vila utanför kylen i minst två timmar före tillagning, vilket även gör det lättare för värmen att tränga in jämnt i hela stycket. Köttet ska vara rumstempererat när du sätter igång. Låt fryst kött tina långsamt i kylskåp så fortsätter enzymerna mörningsprocessen utan att det blir bakterietillväxt på ytan. Låt det ta dagar. Salta alltid köttet före tillagning. Klappa gärna in saltet runt hela stycket och låt vila en timma innan så att det får tränga in. Saltets uttorkande effekt är försumbar jämfört med det vatten som dunstar under själva tillagningen. Beräkna 120 till 200 gram per person. Kött består av från 65 till 75 procent vatten, av detta försvinner en stor del vid tillagning. Ju större bit, desto lättare att få köttet saftigt. Ju tunnare skuret desto mer utsätts ytan för vätskeförlust. Fett är en smakbärare. Skär bort fettet efter tillagningen, inte före.

Annonser