Fårskinn eller lammskinn?

Gotlandsfår har grov, lång och glansig ull. När Gotlandslammen föds är nästan alla svarta. Efter några månader har de ändrat färg till olika grå nyanser. Som vuxna djur har ullen mer stadga och de får ofta tydligare färgskiftningar i olika mönster över skinnet. Då kallas deras skinn för fårskinn. Ett fårskinn kan vara otroligt snyggt och pampigt men svårt att få plats med i barnvagnen. Däremot passar de utmärkt i en soffa eller på golvet, kanske framför brasan eller nedanför sängen.

skinn10.jpgskinn9.jpg

Priset på skinnen varierar och det bestäms främst av kvaliteten på ullen; dess glans, styrka och lockighet. Storleken och hur jämn formen är på skinnet påverkar också men sekundärt. Exempelvis kan ett litet lammskinn med jämna glansiga lockar kosta mycket mer än ett stort skinn med matt och vaddig ull. Våra skinn kostar mellan 1000-4000 kr. silverkryllor.jpg

Mjuka, silkiga lammskinn är perfekta till barn eller som prydnadsskinn där de inte slits så hårt. Vill man ha ett fårskinn i en fåtölj eller på en stol där man sitter ofta så är det bättre att välja ett fårskinn.

En kund till oss köpte skarvbitar och utsmyckade 2 pallar: Pall 1-s.jpg

Tvätta lammskinn i tvättmaskin

Alla skinn vi säljer är beredda så att de är tvättbara och går utmärkt att stoppa i tvättmaskinen vid behov. Du tvättar dem i 30° på ylle- eller handprogrammet och använder ett tvättmedel med lågt pH (3,5-5,5 rekommenderas) eller ett som är avsett för ull eller skinn. Det enklaste är att du använder en liten klick av ditt vanliga hårschampo, ca 1-2 matskedar. Inget sköljmedel behövs. Du kan dra lite i skinnet medan det är vått, och även under torktiden, för att det ska bibehålla sin form. För att torka dem hänger du lammskinnen luftigt i normal rumstemperatur så att luft kan cirkulera både på läder- och ullsidan. Tvättråd medföljer varje skinn.skinnskötsel.jpg

Även om man använder ett mycket milt tvättmedel så kommer man inte ifrån att det har en viss uttorkande effekt på skinnet. Vädra alltid skinnet i första hand om det inte är mycket smutsigt. Det bästa sättet att hålla dina fårskinn (och yllekläder) fina är att hänga ut dem en fuktig dag. Ullen öppnar sina celler och släpper ut gammal luft och tar in ny. På så vis stöts även smutsen av hårstråna. Skaka skinnet eller plagget när du tar in det så återkommer lystern och smutsen flyger av. Det är denna luftväxling i hårstråna som gör att det luktar ull när ylle blir fuktigt. Man kan också lägga ut skinnen i ”kall torr” snö och gärna se till att det kommer in snö i ullen. Efter ett par timmar är det bara att skaka och ta in.

 

 

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Fårskinn eller lammskinn?

    1. Hej och tack för frågan! Vi kommer att skicka alla våra skinn till Donnia eller Tranås d.v.s. inte ta hem några råa. Vänliga hälsningar Heidi & på Lammgården.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s